DİKKAT ! YENİ SİTEMİZE TAŞINDIK , KAYAN YAZI ÜZERİNE TIKLAYIN ! ...
<$Blo5 Şubat 2008 Salı
<$Blo














LOKAL ANESTEZİ

Lokal anestezik etkili bir takım ilaçların kullanılmasıyla sağlanan bir anestezi şeklidir.Bu ilaçlar sinir lifleri üzerinde iletimleri geri dönüşümlü olarak bloke ederler.Böylelikle bilinç etkilenmeden ağrı duyusu engellenir.Kullanılan ilaçlara ve uygulama şekilleriyle beraber dozlarına da bağlı olarak yan etkileri görülebilir.Allerjik öykü, uygulamalarında kısıtlama getirir.




Kullanım şekline göre LOKAL ANESTEZİ ;




* Çevresel ( periferik ) Sinir Blokları : Tek bir sinirin iletim bloğu,sinir kökü bloğu gibi





* Santral Sinir Blokları : Spinal veya epidural anestezi uygulamaları buna örnektir.Bu tür anesteziye , bölgesel – rejional anestezi de denir.





* Topikal = yüzeyel anestezi : Burun,boğaz,ağız,solunum borusu,yemek borusu,genital sistem mukozalarının ilaçlarla temasına bağlı sağlanan anestezi şeklidir.





* İnfiltrasyon anestezisi : Cilt içi, cilt altı,kas içi lokal anestezik uygulaması ile sağlanır. Lokal anesteziden en çok anlam ifade edenidir.





Biz anesteziyi daha çok ilgilendiren bölgesel = santral anesteziden kısaca bahis edeceğiz.







SPİNAL ANESTEZİ :





Alt bel omurgaların ( lomber vertebra ) içinde yer alan beyin zarı ( dura ) kesesi içine özel bir teknik ve iğneyle girilerek,lokal anestezik ilaçların verilmesiyle sağlanan geçici bir sinir iletim bloğudur.Burada yer alan spinal sinir kökleri etkilenir.Bu anestezi şekli,alt eksremite ( bacaklar ) ,leğen kemiği,perianal bölge ( genital bölge ) ,göbek altı alt batın cerrahilerinde ( sezeryan,fıtık vs. ) sık olarak uygulanır.Özellikle midesi dolu yani tok hastalar,riskli solunum yolları rahatsızlıkları,diabette tercih edilebilir.Üst batın – göbek üstü –cerrahilerinde tercih sebebi olmamalıdır. Bu teknik genel anestezi ile birlikte de uygulanabilir.





Genel olarak çok kısa sürcek cerrahiler de ( 15 dk dan az ) ve 3 saati aşacak girişimlerde pek yeğlenmemelidir.
Yöntemin hasta tarafından reddi,kanamaya eğilim,kan pıhtılaşmasının engellenmesinde ilaç kullanımı,lokal anestezik ilaca allerji öyküsünde,yüksek doz aspirin kullanımında,sıvı eksikliğinde,uygulama bölgesinde enfeksiyon varlığında,ateşli durumlarda ( sepsis ),bazı nörolojik hastalıkları,bazı kalp hastalıkları ( geçirilmiş taze infarktüs,ağır koroner yetmezlik,bazı doğumsal kalp hastalıklarında ),beyin dolaşım bozukluklarında,şiddetli ağır hipertansiyonda ve hipotansiyonda uygulanmamalıdır.




Bel ağrıları,bel fıtığı ve benzeri durumlarda hasta faktörüne göre kısmen uygulanabilir ( danışın ! ).




Uygulama :





Operasyonun yapılacağı alanda ,oturur ( sıklıkla ) , yan yatma ve yüzüstü hasta pozisyonlarından biri ile uygulanır.



















Oturur pozisyon :
Hasta ameliyat masasına kenara oturmuştur.Bacakları kıvrık olarak taburede tutulur.Kolları kavuşturur olarak uyluğa konur,çeneside göğüse dayanmıştır.Tipik olarak “ kabarık kedi sırtı “ pozisyonu sağlanır.Bu ,özellikle uygulayan için en uygun olan hasta pozisyonudur.Lateral ( yan ) pozisyon ise hasta için daha elverişlidir.
Her pozisyon vermede hastaya yardım edecek görevli olmalıdır.



Pozisyon verme sonrası,anestezi doktorunuz uygulama ( iğnenin gireceği bel bölgesini ) alanını steril bir solüsyonla temizler. Sonra bu bölgeye enfeksiyon açısından delikli bir kompresle kapatma uygulanır.


Acı duymamanız için o bölgenin cildi insülin iğnesi gibi küçük bir iğne ile uyuşturulur.



Kalınlığı 0.5 mm den ince olabilen özel bir iğne ile,omurgalar arası delikten ilgili anatomik bölgeye ( ki bu alan ciltten 4 – 6 cm. derinlikte yer alan bir boşluktur ) ulaşılır. Teyid sonrası lokal anestezik ilaç enjekte edilir. Hemen takibinde kalçanızdan ayaklarınıza yayılan ateşlenme,ısı artışını yaşayabilirsiniz. Birkaç dakika sonrası ameliyata uygun pozisyonunuzla cerrahiniz başlar. Burada unutulmaması gereken şudur:

Bu teknikte dokunma duyusu kalkmamaktadır. Siz bir şeylerin yapıldığını,çekiştirildiğinizi,dokunulduğunu yaşarsınız ( duyarsınız ). Ancak ağrı duyusu bloke edilmiştir. İlaç konsantrasyonuna bağlı olarakda geçici süre ayaklarınız hareketsizleşir.Bu etki geçici olup,yaklaşık 1-3 saatte açılabilen durumdur.
Bu teknikte de mutlaka diğer lokal uygulamalarda olduğu gibi ,6 saatlik açlık öyküsü ile ve genel anestezi uygulama koşullarında tadbik edilmelidir.

Yaşanabilecek sorunlar :




Çok nadir iğnenin kırılması ( acil cerrahi gerektirir ) ,kan basıncının düşmesi,kalp ritim bozukluğu,bulantı ve kusma,geç olarak da ;
İdrar retansiyonu,mesane fonksiyon bozukluğu,sırt ağrıları,nadiren nörolojik sorunlar ( epidural abse,menenjit, bölgesel omur içi kanama ) ve spinal baş ağrısıdır.





Genelde uygulamayı takiben,24-48 saat sonrası oluşan yatınca azalan ayağa kalkınca artan bir baş ağrısıdır.İnce iğne kullanımı görülmesini azaltır. Kadın cins ve yaş faktörü sıklığa etki eden faktörledir.Ağrı genelde alın-şakak üstü bölgede lokalizedir. Kendiliğinden geçebileceği gibi , bol sıvı alımına ek, ağrı kesicilerle ( kodeinli aspirin vs. ) tedavi edilir. İstirahat gerekebilir. Ciddi vakalarda hastadan alınan az miktardaki kanla ( 10 cc kadar ) uygulama bölgesi üstünden benzer bir teknikle “epidural kan yaması” tekniğiyle kan o bölgeye enjekte edilir. Baş ağrısı nedeni iğnenin girdiği beyin zarı ( dura ) deliğinden ,beyin omurilik suyunun ( BOS ) sızma şeklindeki kaybıdır. Delik küçük ve çabuk kapanırsa baş ağrısı gözlenen bir durum değildir.
Sıvı almanın nedeni BOS ’un yapımını arttırma amacı güderken,epidural kan yamasıda deliğin pıhtı ile kapanmasına yardımcı olacaktır.Baazen bu teknikte ilgili anatomik bölgeye bir katater yerleştirilek, sürekli spinal anestezi de uygulanabilir.

Etiketler:

<$I180 Yorum>

<$BloYorum Gönder

<$BloKaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<$Blo
Fotoğrafım
Ad:
Konum: Türkiye

1985 İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ MEZUNUYUM. 1991 YILINDAN BERİ ANESTEZİ VE REANİMASYON ALANINDA ÇALIŞMAKTAYIM. EVLİ 1 ÇOCUK BABASIYIM.Konu ile ilgili benzer daha kapsamlı web sayfam : http://www.anesteziwebline.com ' dur !

<$I18NPrÖnceki Kayıtlar